Botox

Οι ενέσεις Botox είναι η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι είναι το Botox ;
Το Botox είναι μια τοξίνη που στοχεύει το νευρικό σύστημα, μπλοκάροντας τους υποδoχείς των νεύρων που διεγείρουν τους μύες. Το φάρμακο σταματά προσωρινά την μυϊκή δραστηριότητα και σταδιακά έχουμε σημαντική χαλάρωση των επιφανειακών ρυτίδων του δέρματος.
Σε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείται;

Η κύρια χρήση του Botox είναι η μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων του προσώπου.

Οι συνήθεις περιοχές που εφαρμόζεται η θεραπεία περιλαμβάνουν:

  • το μεσόφρυο
  • στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, γνωστές και ως πόδι της χήνας
  • τις οριζόντιες πτυχές στο μέτωπο
  • τις γραμμές στις γωνίες του στόματος και
  • το “πλακόστρωτο” δέρμα στο πηγούνι

Έγκριση για χρήση του Botox υπάρχει επίσης για την υπερβολική εφίδρωση, γνωστή ως εστιακή υπεριδρωσία.

Σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία;
Η θεραπεία με Botox απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας που βρίσκονται σε περίοδο της ζωής τους, όπου αρχίζει η περιοχή στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια να δείχνει κουρασμένη και να φαίνονται πιο έντονα οι ρυτίδες έκφρασης.
Πως γίνεται η θεραπεία;

Η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη, διαρκεί λίγα λεπτά και συνίσταται στην έγχυση μικρών ποσοτήτων αραιωμένου διαλύματος εντός των μυών έτσι ώστε να προκληθεί η χαλάρωση τους.
Επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 μήνες ανάλογα με το κλινικό και αισθητικά επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μάλιστα μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μιας και περιορίζονται οι κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες. Μετά το πέρας του εξαμήνου η δραστηριότητα των μυών επανέρχεται στην προ θεραπείας κατάσταση.

Συνήθως χρειάζονται 24-72 ώρες για την σταθεροποίηση του Botox ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα.

Yπαρχουν παρενέργειές ή αντενδείξεις;

Η τοξίνη είναι απόλυτα ασφαλής, με σπάνιες και μικρής διάρκειας παρενέργειες, όπως ήπιος πόνος, πρήξιμο ή μώλωπες στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, προσωρινή πτώση των βλεφάρων, μούδιασμα και προσωρινή ανεπιθύμητη αδυναμία ή παράλυση στους κοντινούς μύες.

Η θεραπεία θα πρέπει να αναβάλλεται σε περίπτωση λοιμώξεων (έρπης, μολυσματικό κήριο), εγκυμοσύνης και να μην εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ασθενών με νευρολογικές παθήσεις .