Αρχική = Κλινική Δερματολογία = Θεραπεία υπεριδρωσίας

Θεραπεία υπεριδρωσίας

Η εφίδρωση είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός. Η αυξημένη εφίδρωση, η υπεριδρωσία, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής.

Η γενικευμένη υπεριδρωσία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και έχει, για παράδειγμα, ως αιτία

  • λοιμώξεις
  • ενδοκρινικές διαταραχές (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εμμηνόπαυση και εγκυμοσύνη, φαιοχρωμοκύτωμα)
  • νευρολογικές διαταραχές (για παράδειγμα σύνδρομο Parkinson)
  • κακοήθεις ασθένειες (μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, νόσος του Hodgkin)
  • φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά)
  • δηλητηριάσεις
  • αποτοξίνωση από αλκοόλ ή άλλες ουσίες

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας

Τοπικές εφαρμογές
Τα άλατα αλουμινίου, περιλαμβάνονται σε πολλά αντιιδρωτικά χωρίς συνταγή, κυρίως σε συγκέντρωση 1 έως 2%. Τα φαρμακευτικά προϊόντα περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο σε συγκέντρωση 15 έως 25%. Ο μηχανισμός δράσης θεωρείται ότι είναι η μηχανική απόφραξη των αγωγών του αδένα του ιδρώτα ή – μετά από παρατεταμένη θεραπεία – η ατροφία των εκκριτικών κυττάρων. Απαιτούνται επαναλαμβανόμενες καθημερινές εφαρμογές

Η ιοντοφόρηση – επειδή έχει λίγες παρενέργειες και είναι αποτελεσματική – είναι η θεραπεία επιλογής για την αρχική θεραπεία της υπεριδρωσίας της παλάμης και της πελματιαίας. Αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική σε ποσοστό έως και 81% των ασθενών, αλλά είναι χρονοβόρα επειδή πρέπει αρχικά να πραγματοποιείται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Στη φάση συντήρησης, μπορεί να είναι αρκετή μία συνεδρία θεραπείας την εβδομάδα. Η ιοντοφόρηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από άτομα με βηματοδότη.

Η έγχυση Βotox είναι η πιο αποτελεσματική μη χειρουργική θεραπεία για εστιακή υπεριδρωσία. Η διάρκεια της αποτελεσματικότητας εξαρτάται από το σημείο του σώματος και το παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται και κυμαίνεται μεταξύ 4 και 7 μηνών. Αποτυχία της θεραπείας λόγω σχηματισμού αντισωμάτων είναι δυνατή, αλλά εξαιρετικά σπάνια.