Αρχική = Αισθητική Δερματολογία = Σκληροθεραπεία κιρσών και ευρυαγγειών

Σκληροθεραπεία κιρσών και ευρυαγγειών

Τι είναι οι ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι συνήθως μικροσκοπικές φλέβες στην επιφάνεια του δέρματος  που παρουσιάζουν σημαντική διάταση καθώς είναι γεμάτες με αίμα και επομένως είναι ορατές ως ανοιχτά κόκκινα αγγειακά δέντρα, σκούρες μπλε φλέβες ή κοκκινωπά σημεία.

Εμφανίζονται συχνά στα πόδια και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια μιας βαθιάς φλεβικής νόσου. Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί από έναν ειδικό (φλεβολόγο) πριν από τη θεραπεία.

Η κληρονομική διάθεση θεωρείται η κύρια αιτία. Η ηλιοθεραπεία,  η παχυσαρκία, η ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή η λήψη ορμονών ευνοούν επίσης την ανάπτυξή τους.

Ποια θεραπεία εφαρμόζουμε

Στη σκληροθεραπεία, ο γιατρός εγχέει ένα φάρμακο, τον σκληρυντικό παράγοντα, απευθείας στους κιρσούς μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας.

Μέσα στις φλέβες, ο σκληρυντικός παράγοντας αντιδρά με τα τοιχώματα των φλεβών που κολλούν μεταξύ τους και  οδηγούν σε απόφραξη των φλεβών. Με την πάροδο του χρόνου, η φλέβα μετατρέπεται σε συνδετικό ιστό. Αυτή η διαδικασία είναι επίσης γνωστή ως σκλήρυνση. Σταδιακά, το σώμα διασπά το σκέλος του συνδετικού ιστού και στη συνέχεια η φλέβα εξαφανίζεται μόνιμα.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται

Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος αλλά και την ανταπόκριση στη θεραπεία μπορεί να χρειαστούν 3-4 συνεδρίες, διάρκειας 30-60 λεπτών.

Μετά τη θεραπεία   μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες κανονικά. Αναμένεται όμως, ήπιος ερεθισμός ή η ύπαρξη εκχυμώσεων στο δέρμα, με διάρκεια το πολύ 10-15 ημέρες.