Αρχική = Κλινική Δερματολογία = Θεραπεία ατοπικής δερματίτιδας

Θεραπεία ατοπικής δερματίτιδας

 H ατοπική δερματίτιδα, επίσης γνωστή ως ατοπικό έκζεμα, είναι ένας μακροχρόνιος τύπος φλεγμονής του δέρματος (δερματίτιδα) με έντονο κνησμό και ερυθρότητα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως ξεκινά στην παιδική ηλικία, με μεταβαλλόμενη σοβαρότητα με την πάροδο των ετών.

Η ατοπική δερματίτιδα επηρεάζει περίπου το 20% των ανθρώπων σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Πολλά άτομα με ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν παράλληλα αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα.

Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως και κάποια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο ιατρείο μας η ατοπική δερματίτιδα αντιμετωπίζεται ολιστικά. Τα πρωτόκολλα για τη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων λαμβάνουν υπόψη τις διάφορες πτυχές της νόσου και αποσκοπούν στη θεραπεία του κνησμού και της φλεγμονής, στην ενίσχυση του φραγμού του δέρματος, την πρόληψη λοιμώξεων και παραγόντων ενεργοποίησης, ενώ συμπεριλαμβάνουν και συμβουλές για τη σωστή συμπεριφορά πλυσίματος και διατροφής. Οι σύγχρονες στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ενήλικες με σοβαρές μορφές ατοπικής δερματίτιδας.