Αρχική = Κλινική Δερματολογία = Έρπητας ζωστήρα

Έρπητας ζωστήρα

Η πιθανότητα μόλυνσης από έρπητα ζωστήρα αυξάνεται με την ηλικία και σχετίζεται με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αιτία αυτής της νόσου είναι ο ιός της ανεμοβλογιάς (VZV) – επίσης γνωστός ως ανθρώπινος ιός έρπητα 3 (HHV-3).

Η αρχική λοίμωξη ενός υγιούς ατόμου με τον ιό εκδηλώνεται συνήθως στη συνήθη ανεμοβλογιά της παιδικής ηλικίας. Αν και το άτομο που έχει προσβληθεί από ανεμοβλογιά αποκτά συνήθως ανοσία στην ασθένεια , ο ιός παραμένει στο σώμα σε λανθάνουσα μορφή στο νευρικό σύστημα. Άτομα που πέρασαν/προσβλήθηκαν από ανεμοβλογιά στην παιδική ηλικία και έχουν ένα πλήρως ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από έρπητα ζωστήρα.

Σε περίπτωση ενεργοποίησης του ιού εμφανίζεται συχνά πόνος στο προσβεβλημένο νευρικό τμήμα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος, το οποίο συνήθως ακολουθεί δύο έως τρεις ημέρες αργότερα

Η θέση του έρπητα ζωστήρα καθορίζεται από την περιοχή στην οποία επηρεάζονται τα νεύρα. Συχνή (στο 50–56% των περιπτώσεων) είναι η προσβολή των μεσοπλεύρων νεύρων (στην περιοχή του θώρακα) και λιγότερο η εμφάνιση της ασθένειας στην πλάτη, τα χέρια ή τα πόδια.

Στον οφθαλμικό ζωστήρα επηρεάζονται το πρόσωπο και τα μάτια . Σε αυτή την περίπτωση μπορεί σπανίως να προκύψει μερική ή πλήρης τύφλωση από ουλές του κερατοειδούς. Εάν επηρεαστούν τα νεύρα του προσώπου, μπορεί να συμβεί προσωρινή παράλυση ή απώλεια αίσθησης γεύσης.

Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση χορήγηση της σωστής αναλγητικής και αντιιικης φαρμακευτικής αγωγής βελτιώνει τα συμπτώματα και να επιταχύνει την ίαση.