Αρχική = Υπηρεσίες = ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) ασθένειες ή λοιμώξεις είναι αυτές που μπορούν κυρίως να μεταδοθούν μέσω σεξουαλικής επαφής.

Μπορούν να προκληθούν από βακτήρια, ιούς, μύκητες, πρωτόζωα και αρθρόποδα.

Tα πιο συχνά βακτηριδιακά ΣΜΝ περιλαμβάνουν τα χλαμύδια, τη σύφιλη και τη γονόρροια. Εκτός από τις μολύνσεις από τον ιό HIV, τα ιογενή ΣΜΝ περιλαμβάνουν τους ιούς τους ανθρώπινου θηλώματος (HPV) – με συνέπεια τα γνωστά κονδυλώματα – , του έρπητα των γεννητικών οργάνων και της ηπατίτιδας Β.
Η πιο συχνή παρασιτική ΣΜΝ προκαλείται από το Trichomonas vaginalis. Ηβικές ψείρες και ψώρα μπορούν επίσης να μεταδοθούν σεξουαλικά.

Τα συμπτώματα είναι εξανθήματα, πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, εξογκώματα πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα, ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τον κόλπο και το πέος, φαγούρα, πόνος ή κάψιμο κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση, οίδημα του βουβωνικού κόλπου, οίδημα του οσχέου και πυελικός πόνος.

Ωστόσο, οι ΣΜΝ συχνά δεν προκαλούν πόνο ή άλλα συμπτώματα και, ως εκ τούτου, δυστυχώς συχνά παραμένουν απαρατήρητα και δεν αντιμετωπίζονται.

Μερικά ΣΜΝ μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε σοβαρή επακόλουθη ζημιά, όπως στειρότητα (π.χ. με χλαμύδια) ή καρκινώματα (π.χ. HPV ή ηπατίτιδα Β). Επιπλέον, μια λοίμωξη HIV που δεν αντιμετωπίζεται οδηγεί στην πλήρη εικόνα του AIDS.

Σχεδόν όλες οι αφροδισιακές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν σήμερα με αντιβιοτικά και άλλα μέσα.

To Κέντρο Δερματολογίας προσφέρει όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις όπως και τις σύγχρονες φαρμακευτικές ή χειρουργικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των αφροδίσιων νοσημάτων.